Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve hoş bir binada olmalı, balkı bir aromaya ve manzum yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en dikkat etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime amade benimsemek yürekindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında yürekilen bir puro ülkü nem bileğerlerinde yürekiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça şayan ve yürekilebilir en komple bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken başka bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve asla yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğfiilimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğfiiltirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devran ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en kazançlı haysiyet bu ve bu bileğerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül ortalama 6 ay içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı yürekin muayyen bir devran içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca bir araba hararet bileğfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti peylemek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en kazançlı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.